Blauwe Kamer 1/2019
Blauwe Kamer 1/2019
DOSSIER: REGIO VAN DE TOEKOMST
In het project Regio van de Toekomst wordt met ruimtelijk ontwerp de toekomst verkend. Op verzoek van Emiel Reiding, de rijksambtenaar die in de loop van dit jaar een Nationale Omgevingsvisie moet afleveren werken zes ontwerpteams in vier regio’s (Rotterdam-Den Haag, Eemsdelta-Waddenkust, Arnhem-Nijmegen-Foodvalley en Flevoland) aan ruimtelijke vergezichten. De uiteindelijke resultaten zijn niet alleen bedoeld om richting te geven aan de regionale omgang met actuele opgaven, maar ook om de discussie over de inhoud en de ambitie van de NOVI te voeren.
In dit nummer presenteren we de eindresultaten. We tonen met tekst en veel beeld de bevindingen van de ontwerpteams en voorzien deze van een scherpe duiding. In een inleidend essay gaat redacteur Marieke Berkers nader in op het verrichte ontwerpwerk. Wat kunnen we met de resultaten? Welke koers moet elke regio varen? En wat is de relatie met de Nationale Omgevingsvisie? Daarnaast drie commentaren op de prangende hamvragen die Regio van de Toekomst oproept. Publicist Peter Paul Witsen schrijft over de betekenis van de NOVI, Annemiek Rijckenberg over de positie van het ruimtelijk ontwerp en Co Verdaas over het belang van de regionale schaal. In korte interviews – met onder andere Emiel Reiding en Joost Schrijnen – peilen we de stemming. Wat heeft Regio van de Toekomst opgeleverd?
EN VERDER…
De wedergeboorte van Charleroi
De Belgische stad Charleroi komt van ver. De eens trotse stad van kolen en staal ging de laatste jaren door voor een van de lelijkste steden van Europa. Stadsbouwmeester Georgios Maillis mag meehelpen het tij te keren en van de grootste Waalse stad weer een bruisende plek te maken. Kris Oosting ging met Maillis op pad. ‘In de benedenstad heeft elke euro aan publieke investeringen drie euro aan private investeringen opgeleverd.’
INTERVIEW MET MARCO BROEKMAN: ‘EEN VERDICHTE STAD IS EEN GEZONDE STAD'
Redacteur Marieke Berkers en journalist Merel Pit bezoeken stedenbouwkundige Marco Broekman. Zijn gelijknamige bureau bestaat vijf jaar, dus een goed moment om terug en vooruit te blikken. Wat is volgens Broekman duurzame stedelijke ontwikkeling? Welke rol speelt onderzoek in zijn werk? En waar staat hij over 5 jaar?
DE OPKOMST VAN HET VOEDSELBOS
Landschapsarchitect Noel van Dooren duikt het voedselbos, een fenomeen dat steeds meer in het spotlicht staat. Wat betekent deze nieuwe typologie voor de landschapsarchitectuur?
DE PROJECTEN
Redacteur Anne Seghers ging naar Cadzand-Bad, in het uiterste puntje van Zeeuws-Vlaanderen. De ambitieuze herontwikkeling van de badplaats levert een fraaie openbare ruimte op, maar wat betekent de bijbehorende vastgoedontwikkeling voor de kleine kustplaats. In Leiden onderging de Lammermarkt een metamorfose. Webredacteur Sofia Opfer recenseert het resultaat.
COLUMN
Van Christiaan Weijts.